Младото поколение движи финтех индустрията

„Младото поколение, което е силно свързано с технологиите, предопределя бъдещето на финтех индустрията”, заяви Константин Джелебов, съосновател и CEO на phyre.

Изискванията се променят и се появяват нови продукти за разплащания.

Развитието на финтех индустрията в световен мащаб е показателно за бъдещето на електронните пари и мобилните системи за разплащания, заявиха финтех експерти от разработчика на българското приложение за мобилни плащания phyre.

„Младото поколение, което е силно свързано с технологиите, предопределя бъдещето на финтех индустрията. Вече виждаме как изискванията и потребностите на хората се променят, което поражда необходимостта от развитие на нови продукти за разплащания, бързи кредити, застраховки и инвестиции”, каза Константин Джелебов, съосновател и CEO на phyre.

„Всички си спомняме притеснението и безпокойството, което бе обхванало хората, когато се появиха безконтактните банкови карти. Но ето, че само след няколко години вече ги приемаме за нещо нормално, което неусетно се превърна в част от ежедневието ни. Подобно бъдеще очакваме и за мобилните системи за преводи, с оглед на тенденциите, които наблюдаваме в световен план”, допълни той.

Ролята на кешовите плащания у нас все още се задържа висока. Дори в някои от секторите на икономиката парите в брой остават основен метод за разплащане.

Същевременно, световните практики показват, че увеличението на електронните транзакции има отражение върху борбата със сивата икономика, заради възможността за проследяване на паричните потоци.

Съществува известна психологическа бариера при мобилните плащания сред потребителите у нас, отчитат от компанията. „Промяната в народопсихологията е бавен процес, който обаче има трайни резултати. Когато става въпрос за личните данни и парите ни, сме свикнали да се доверяваме на определени институции, в които виждаме сигурност. Днешните технологии обаче ни позволяват да гарантираме също толкова добра защита, постигайки много по-голямо удобство за потребителите”, подчерта Константин Джелебов.

Паричните средства, заредени чрез приложението phyre, надхвърлят 300 000 лева за първите 2 месеца след стартирането му. Към момента активните потребители на phyre у нас са над 7000 души, като се наблюдава лек превес на мъжете – те представляват 63% от общия брой.

Плащанията във phyre се обработват от Paynetics, лицензирана от БНБ и паспортизирана в Европейския съюз „e-money” институция, която е член на Visa и Mastercard. Приложението е сертифицирано от Mastercard, а phyre е регистриран агент на Paynetics в БНБ.

Предимство на приложението е опцията потребителите ясно да виждат за какво и как харчат парите си – нещо, което е невъзможно при банковите карти и парите в брой. Архивът на phyre позволява справка и проследяване на извършените трансакции.

Източник: https://technews.bg