IBM стартира блокчейн проект за дигитализация на процеса на банкова гаранция

Технологичният гигант IBM стартира пилот за платформа, задвижвана от блокчейн, предназначена да оптимизира процеса на банкова гаранция.
В съобщение до пресата, разпратено на 3 юли, компанията заявява, че пилотният проект е стартиран в партньорство с четири австралийски компании за финансови услуги.

Проектът, наречен Lygon, е подкрепен от IBM, Australia and New Zealand Banking Group Limited, Commonwealth Bank, компанията за недвижими имоти Scentre Group и първата австралийска банка – Westpac. Той ще бъде реализиран в рамките на осем седмици с тестова група от клиенти.

По същество Lygon е платформа, базирана на блокчейн, която цифровизира емитирането и управлението на банкови гаранции в сектора на лизинга на недвижими имоти. Според инициаторите на проекта дигитализацията на този процес ще намали риска от измами и потенциала за грешки, както увеличи прозрачността и сигурността, информира cio.bg.

След края на пилотния проект, платформата ще бъде разширена с нова гама от дигитализирани банкови гаранции и ще започне да предлага услуги и на други индустрии. Дидие Ван Нот, генерален мениджър за корпоративното и институционално банкиране в Westpac, коментира:

„Създадохме платформа, базирана на блокчейн, за дигитализиране на екосистемата на банковата гаранция. Пилотният проект ще изпробва транзакциите на живо с помощта на разпределени счетоводни записи, за да докаже, че технологията е жизнеспособна от търговска гледна точка. Това е чудесен пример за дигитална трансформация, която усъвършенства клиентското преживяване. “

Към днешна дата IBM пусна редица корпоративни предложения за блокчейн. Миналия месец бразилската компания CIP официално стартира своя ID блокчейн платформа в партньорство с IBM, използвайки неговата система Hyperledger Fabric. Тя удостоверява и проверява дигиталните подписи чрез мобилни устройства.

През март пък пет японски банки влязоха в подобно сътрудничество с IBM, за да използват нейната технология за разпределени счетоводни записи.

 

 

Източник: financebg.com